Start > Galleri > Nawax > Nawax tekniken

              
 Nawax-tekniken

Nawax-tekniken är i huvudsak min farfar, konstnär Nils Wedels uppfinning. Namnet kommer ur initialerna i Nils Adolf Wedel-vax. Tekniken är delvis inspirerad av gamla pompejianska väggmålningar, där vax ofta användes som bindemedel eller ytskikt, men ännu mer av min farmor Alice Wedels batikarbeten. Hon var en skicklig batikkonstnär och utförde under 1930-talet även ett antal batiker komponerade av Nils. 1935 fann han ett sätt att med blåslampa och varma järn, fästa det färdiga men ännu ej urvaxade tyget, på en med vax preparerad pannå eller väggyta. Så småningom övergick han mer åt att måla tyget med temperafärg och sedan vaxa, då det erbjöd större frihet att göra ändringar.

Som grafiker har jag arbetat med collografi (limtryck) i kombination men nawax. På kartong har jag limmat fast olika sorters papper, som suger upp färg olika mycket, ristat i kartongen och slutligen lackat den. Kartongen färgas sedan in som en tryckplåt, och trycks i tryckpress på tunt bomullstyg. Tyget vaxas sedan på båda sidor och smälts in i en grundad och vaxad träskiva med hjälp av värmepistol. Ytan bearbetas sedan med ett varmt järn och poleras slutligen med ulltrasa.
Tekniken är relativt tidskrävande, men den ger en vacker och tålig yta som ej kräver något glas, en klar fördel när man arbetar med grafik i stort format.

   Josefin Wedel
Webdesignskolan CMS admin »